8 ting du ikke visste om tannhelse i gamle dager

Av og til tar vi nok den tannhygienen vi har i dag for gitt. Det er relativt sett ikke så mange år siden at det å være tannlege for det meste betydde at du var flink til å trekke tenner.

Her er en liste over 8 ting du kanskje ikke visste om tannhelse i gamle dager og ihvertfall 8 grunner til å prise deg lykkelig over tannlegene og tannhelsen vi har i dag!

Trukket tann i sort og hvitt Kilde: Darren

1. Det fantes tannleger i Norge fra 1830, men for vanlige mennesker gjaldt det å trekke tennene selv eller å ta seg en tur til den lokale smeden.

2. Når de rike i byene fikk skiftet ut de råtne tennene sine med proteser, var det tjenestepikene som stod for protesene. Friske tenner ble rett og slett trukket fra de fattiges munner for å lage proteser.

3. Var du så privilegert at du fikk oppleve det å sitte i en tannlegestol, kunne du forvente deg en drill som ble drevet med foten, masse varmeutvikling og at det kunne ta lang tid å bli ferdig. I tillegg var det ikke sikkert du fikk bedøvelse, det var nemlig ikke lett å få tak i.

4. Før 1850 var tannkrem som regel pulverbasert. Kremen kom først på glass, og deretter tube, i løpet av 1800-tallet, men

tannkremen inneholdt såpe helt til etter 1945.

5. Å skylle munnen med urin når du hadde vondt i tennene, var en av flere overtroiske tannhelseråd.

6. I sin tid var det gebiss som gjaldt, ettersom det var lettere å bare trekke tennene for å slippe den smerten som ville komme ved tannverk. Men det var dyrt, og det var tradisjon for

å gi kvinner gebiss i bryllupsgave slik at denne utgiften ikke skulle bli en byrde for mannen hennes.

7. Før den tannbørsten vi kjenner i dag kom på banen, var det mange varianter. Man tok gjerne i bruk et utvalg av pinner, fuglefjær eller dyrebein for å rense tennene. Når William Addis, oppfinneren av den første masseproduserte tannbørsten, levde på slutten av 1700-tallet var det en

klut med sot og salt som var tingen.

8. Tannbørsten ble i gamle dager brukt til overfladisk rengjøring av tennene, ikke til å forebygge hull. Det var derfor helt normalt å kun børste tennene samtidig som du tok ditt ukentlige bad, og da gjerne med

en tannbørste som du delte med resten av familien. Du var egentlig ganske privilegert om du brukte tannbørste i det hele tatt.

Når du ser deg selv i speilet mens du pusser tennene, pris deg selv lykkelig fordi du har din egen tannbørste med velsmakende fluortannkrem som holder tennene dine friske. Og vit at med jevne besøk til tannlegen, trenger du mest sannsynlig aldri oppleve noe verre enn litt rensing av tannstein i tannlegestolen.

Norsk Folkemuseum på Bygdøy finnes det en tannlegeutstillings som viser utviklingen fra smeder på 1800-tallet, via tannlegekontorer på 1930 og 1960-tallet, helt opp til relativt nye filmer om utviklingen innen tannteknikk. Er du i Oslo-området i sommer kan du ta deg en tur og se!

Følg Apollonia på

Facebook for morsomme fakta om tenner og nyttige tannhelseråd!

Kilder:

Aftenposten

Norsk Folkemuseum

Colgate

Dr Metz Dentistry

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *