Det du ikke visste om Tannfeen

Å få besøk av tannfeen er en magisk opplevelse for barna, en milepæl på veien til å bli voksen. Men vet du hvor myten om tannfeen kommer fra? Det er nemlig ikke bare én type tannfe som flyr rundt til puter og vannglass på barnerom. Vet du for eksempel navnet til feen som kommer til barnet ditt?

Apollonia Tannklinikk har egen tannfe som var med i musikkvideoen "TheTooth Fairy Anthem" Apollonia Tannklinikk har egen tannfe som var med i musikkvideoen “The Tooth Fairy Anthem”

Tannfeen er ikke som julenissen. Det finnes ikke én type tannfe som er den samme verden over.

Tannfeen kan være mange forskjellige dyr og karakterer. Undersøkelser i populære bøker og kunst har funnet at tannfeen har vært alt fra ung og gammel, jente og gutt, til kanin, mus og drage. Noen har også sett for seg at tannfeen er en tannlege…

Her i Norge er det kanskje mest vanlig å se for seg en liten fe med vinger i samme bane som Tingeling fra Peter Pan.

Den spanske tannmusen

Drar man derimot til spansktalende land, er det musen Ratoncito Pérez som er den mest vanlige tannfeen. Barna legger tannen sin under puten og Ratoncito Pérez bytter ut tannen med en gave.

Dette kommer sannsynligvis fra gamle dager hvor mus og rotter var verdsatt for de sterke og sunne tennene sine. Folk gav barnetenner til gnagere for å sikre gode tenner til barnet i det voksne liv.

Myten ble populær på 18 hundretallet etter utgivelsen av det franske eventyret “La Bonne Petite Souris” (Den Snille Lille Musen) skrevet av Madame d’Aulnoy i 1697. I eventyret bekjemper en heltemodig mus en ond konge. Han gjør seg om til en fe og gjemmer seg under puten til kongen. Når kongen sovnet, kunne musen ut og slå ut tennene hans.

Tannfé i Vikingtiden

I vikingtiden var tannfé en gave du fikk når den første tannen din begynte å komme ut. I Edda fortelles det om Håkon som fikk trellen Tormod i tannfé.

Det fortelles også at barn som mistet tenner fikk mynter som de hadde i et smykke rundt halsen. Dette fungerte som en lykkeamulett når de senere i livet skulle ut i krig. Det er trolig denne tradisjonen som ligger til grunn for vår skikk hvor vi bytte melketenner for mynter.

Dwayne Johnson as Tooth Fairy Det er mange forskjellige historier om tannfeen. Her ser vi en muskuløs tannfe spilt av Dwayne Johnson (The Rock) i filmen “Tooth Fairy” fra 2010.

Gi Tannfeen til barnet ditt et navn!

For å gjøre den magiske tannfe opplevelsen til noe ekstra spesielt, kan du gjøre som noen kreative, amerikanske foreldre. Gi tannfeen et navn og skriv en liten lapp som du legger ved mynten.

Om du skriver lappen med en kreativ skrifttype på datamaskinen og lager den så liten som mulig, kan det bli en uforglemmelig opplevelse for barna. Kanskje lappen kan fortelle barna hvor viktig det er at tannfeen får hvite tenner som har blitt pusset hver dag?

Gi tannfeen til barnet ditt et navn med denne fe-navn generatoren! Den er på engelsk, men du får mange flotte ideer!

Følg Apolloniabloggen eller lik oss på Facebook og få tips og triks om tannhelse og ellers morsomme tannfakta

Se Apollonia tannfeen i aksjon i musikkvideoen “The Tooth Fairy Anthem”!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *