Unge som trenger Gebiss

Det er ikke bare med alderen at du kan få behov for gebiss, eller tannproteser, som tannlegene sier. Sykdom, odontofobi (tannlegeskrekk) eller andre omstendigheter kan føre til at selv unge folk må ty til falske tenner for å få et bedre liv.

Gebiss Gebiss er noe vi ofte forbinder med å bli gammel, eller med dårlig tannhygiene. Det trenger ikke være tilfellet!

Det kan være mange problemer knyttet til det å være ung og ha råtne tenner. Grunnen til at tennene ødelagt kan være alt fra dårlige valg som tenåring til gener i familien. Unge som har mistet mange tenner går ofte rundt og skuler munnen sin fordi de opplever situasjonen som pinlig. De kan også få problemer med å uttale visse bokstaver som “F” og “S” og dermed blir de stille og sjenerte. For å få fikset nye tenner, er det ofte penger som er det store problemet.

Et eksempel er Silje Jeanette Nedrebø som er 28 år og mangler hele tretten tenner. Hun har i seks år forsøkt å få støtte til nye tenner gjennom Nav, men får fremdeles avslag.

Med få tenner i munnen har Silje i mange år slitt med dårlig selvtillit og angst. Hun går nå til en tannlege som har trukket flere tenner og utstyrt henne med gebiss som hun skal bruke i noen år framover før det blir vurdert hva som kan gjøres videre for Silje sine tenner.

Les den originale artikkelen fra NRK om Silje her!

For andre er det ikke sykdom, men tannlegeskrekken som er problemet.

Kjetil slet i mange år med vondt i tennene, men prøvde heller å trekke dem selv enn å gå til tannlegen. Tilslutt klarte samboeren å få ham med seg, og etter ett år med behandling klarte Kjetil å unngå gebiss og få fikset tennene sine. Det kunne fort gått den andre veien.

Uten selvtilliten til å komme seg på jobbintervju, var Kjetil uføretrygdet. Nav betalte denne tannbehandlingen og i dag har han fast jobb, en sønn og bedre selvtillit.

Les den originale artikkelen om Kjetil her!

Tannimplantat vs Tannproteser

På tannklinikken sier vi tannprotese istedenfor gebiss. Tannproteser kan dekke deler av munnen (delprotese) eller hele munnen (helprotese), som er det vi forbinder med gebiss. Protesen tas ut av munnen daglig for rengjøring og du må regelmessig til tannlegen for å sjekke passformen. En tannprotese som sitter dårlig kan gjøre vondt og gjøre livet ditt upraktisk. I dag bruker vi i noen tilfeller tannproteser som en midlertidig løsning før man setter inn tannimplantat, men som oftest setter vi inn nye tenner på en dag.

Tannimplantat fungere på samme måte som vanlige tenner og kan derfor være en ønsket løsning, spesielt om du er ung. Du kan få implantater om du mangler noen eller alle tennene dine.

Les mer om tannimplantater og tannproteser her!

Ikke gå glipp av neste nyhet, tannhelsefakta eller tannrelaterte fun facts! Følg Apolloniabloggen på Facebook eller meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *