Ikke la tannlegeskrekk stoppe deg – Slik kommer du deg til tannlegen!

Gruer du deg til å gå til tannlegen? Tannlegeskrekk, eller odontofobi, er du ikke alene om. Hele 5-10% av den voksne befolkningen i Norge har så alvorlig tannlegeskrekk at de utsetter i det uendelige å gå til tannlegen.

Unngår du tannlegen for lenge ender du mest sannsynlig opp med å trenge store og dyre behandlinger. Dette gjør ikke livet ditt lettere når du sliter med tannlegeskrekk.

Følg disse enkle rådene og kom deg til tannlegen!

Ikke vent for lenge med å gå til tannlegen. Det kan bli dyrt!

Vær ærlig med tannlegen din

Det finnes mange forskjellige former for tannlegeskrekk. Noen er redde for at det skal bli satt sprøyter, andre får panikk for å ikke kunne puste når tannlegen holder på inni munnen, og noen brekker seg. Tannlegen merker uansett fort at du ikke er komfortabel. Når de vet hva du ikke liker, kan de ta hensyn og være behjelpelige med hjelpemidler.

Avtal time med tannlegen uten behandling

Dette er en form for samtaleterapi hvor du bygger opp et godt forhold til tannlegen. Du tar bilder av tennene dine og dere snakker om hva som må gjøres. Noen tannklinikker har også psykologer som kan hjelpe deg med å takle fobien.

Ha med deg en person

Det kan hjelpe mye å ha med seg en du kjenner godt og stoler på. Denne personen kan fungere både som moralsk støtte og som ekstra ører når du får informasjon. Det kan være vanskelig å konsentrere seg om å huske informasjon når du er nervøs eller redd.

Musikkterapi

Musikk via hodetelefoner er et nytt hjelpemiddel som blir mer og mer vanlig. Når du har musikk på ørene hører du ikke lydene av instrumenter eller andre lyder som kan være forstyrrende.

Beroligende medikamenter

Flere har behov for å bli beroliget i forkant av tannbehandling. Det kan skje med beroligende medikamenter, som tabletter. Du kan også få behandling hvor det blir brukt lystgass. Det finnes tannleger med spesialutdanning innenfor bruk av lystgass, som f.eks. Fredrik Skodje hos Apollonia Tannklinikk.

Narkose

Om du har et ekstremt tilfelle av odontofobi, eller av andre grunner har behov, kan du bli lagt i full narkose. Dette kan være spesielt praktisk om du har ventet så lenge at det må gjøres store inngrep i tennene dine. Ikke alle har helsen til å få full narkose, og du må derfor gjennom en helsesjekk først. Under behandlingen overvåkes du av en anestesilege og sykesøster. Du blir fullstendig bedøvet i hele kroppen, og våkner opp cirka 5-10 miutter etter tannlegen er ferdig.

Framfor alt må du huske at det er du som bestemmer hva du vil tannlegen skal gjøre. Det er du som er sjefen!

Siden 2012 har Helsedirektoratet satt sammen behandlingsteam ved hvert av de regionale odontologiske kompetansesenterene i Norge. Teamene er satt sammen av tannleger og psykologer som gir tannbehandling til personer som har vært utsatt for tortur, overfall og odontofobi og dermed trenger ekstra tilsyn.

Påvist tannlegeskrekk (odontofobi) eller dårlig tannhelse som følger av psykiske lidelser kan gi rett til penger tilbake på behandling fra trygdekontoret.

Apollonia Tannklinikk er en av de private klinikkene som tilbyr narkosebehandling.

Følg Apolloniabloggen og få tips og triks om tannhelse, nyheter og annen tannrelatert informasjon 😉

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *