Tannsmerte? Rotfylling kan være behandlingen du trenger

tannverk Har du tannverk?

Smerte i tenner kan være av ulik art. Smertene kan komme plutselig og hurtig etter å ha drukket kaldt vann, spist is eller å ha vært ute i dårlig vær. Dette er ofte ikke forbundet med sykdom, men kommer av hypersensibilitet, ising i tannbeinet. Dersom smerten ikke forsvinner etter en kort stund eller oppstår uten stimulering, kan det tyde på sykdom og behov for behandling. Dersom en infeksjon får utvikle seg, kan tannen bli svært øm ved tygging, spising eller berøring.

Rotbehandling

Etter undersøkelse hos tannlegen kan en mulig behandling være å rotfylle tannen, dersom tannen er angrepet av tannråte etter en infeksjon eller tannens nerve er blitt skadet og dør. Ved behov vil en henvisning til spesialist i endodonti bli gitt, hos Apollonia Tannklinikk er det Tim Sebastian Lehmann. Han har spesialisert seg på behandling med rotfylling og smerteutredning og har eget utstyr for behandling.

Ved behandling tilbys det bedøvelse, slik at man ikke kjenner noe under behandlingen. For å få gode hygieniske forhold, plasseres et gummiklede, koferdam, rundt tannen slik at den holder seg ren, tørr og isolert. Man starter med å åpne tannen, med å borre seg gjennom tannkronen til pulpa, nerven. For å fortsette med å få renset kanalene grundig, slik at alt infisert vev blir fjernet. Dette skjer med spesialinstrumenter som er tilpasset bredden og legden på kanalene. Til slutt desinfiseres rotkanalen og fylles med et rotfyllingsmateriale. Materialet består av flere gummiaktige stifter, guttaperka, som ved hjelp av sement tetter igjen rotkanalene.

Tannen åpnes med borr, rensens og fylles før den tettes med en fylling. Tannen åpnes med borr, rensens og fylles før den tettes med en fylling.

Videre behandling

For å få best mulig prognose må tannkronen forsynes og forsterkes med en fylling eller en krone. Jekslene må som regel bygges opp og forsterkes med en krone eller eventuelt en stift og en krone.

Ved tannsmerte, ta kontakt med tannlegen for undersøkelse og behandling.

Ikke gå glipp av neste nyhet, tannhelsefakta eller tannrelaterte fun facts! Følg Apolloniabloggen på Facebook eller meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *