Har du tannlegeskrekk?

Har du ikke vært hos tannlegen på over ett år? Er det fordi du er ukomfortabel med tanken på å gå til tannlegen? Mellom 5-10% av den norske befolkningen unngår å gå til tannlegen på grunn av angst. Hvordan vet du om det er fordi du har tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kommer i flere forskjellige grader og former.

De aller fleste av oss er kanskje litt engstelige og kan synes at det er litt ubehagelig å gå til tannlegen, men dette er noe helt annet enn det de som har alvorlig tannbehandlingsangst opplever.
– Fredrik Skodje, tannlege ved Apollonia Tannklinikk.

Hos noen kan den angsten bli så intens at bare tanken på å gå til tannlegen gjør at de får panikkangst. De unngår gjerne å gå til tannlegen med mindre de er i skikkelig store smerter. Da har angsten utviklet seg til en skikkelig fobi, odontofobi.

Angst eller fobi mot tannleger?

Det er ikke et klart skille mellom angst og fobi, spesielt fordi forskjellige mennesker vil takle tannlegeskrekk på forskjellige måter. Det du skal vite er at tanken på tannlegebesøk skal ikke gi deg bankende hjerte, svette hender, og søvnløsenetter. Gjør den det, bør du spørre om hjelp for å overkomme tannlegeskrekken, gjerne fra noen nær deg som du stoler på.

Tegn på at du har tannlegeskrekk:

  • Du føler angst når du utsettes for, tenker på eller snakker om ting som har med tannbehandling å gjøre. Angsten kan være f.eks. svette hender, hjertebank, vanskeligheter for å puste eller katastrofetanker.
  • Du føler deg anspent og har problemer med å sove dagen før en tannlegetime.
  • Du blir mer og mer nervøs mens du sitter på venterommet.
  • Du får lyst til å gråte når du tenker på å gå til tannlegen.
  • Hvis du ser tannlegeinstrumenter, eller hvitkledde personer på tannlegekontoret, øker angsten.
  • Tanken på tannlegebesøk gjør at du føler deg fysisk dårlig.
  • Du får panikk og har problemer med å puste når ting blir plassert i munnen din under et tannlegebesøk.

Det viktigste for deg, om du sliter med tannlegeskrekk, er å forstå at du ikke er alene. 70 000 til 100 000 mennesker i Norge sliter med en grad av tannlegeskrekk, og flere tannleger spesialiserer seg i å hjelpe og behandle akkurat sånne som deg.

Hva er det du er redd for?

Om du ikke er klar for å gå til tannlegen enda, kan du begynne med å prøve å finne ut hva du spesifikt er redd for. Er det det faktum at du mister kontroll når tannlegen jobber i munnen din? Har du hatt en vondt opplevelse tidligere hos en tannlege? Eller er det flaut å gå fordi det er så lenge siden du har vært hos tannlegen? Hvis du selv vet hva du er redd for, blir det mye lettere for tannlegen å tilrettelegge behandlingen slik at du får en komfortabel og god opplevelse.

Ikke vent til du får vondt!

Det som ofte skjer med tannlegeskrekk er at du unngår å gå til vanlig rutinesjekk av tennene før du får skikkelig vondt. I slike tilfeller må du gjerne ta et stort inngrep for å fikse tennene, noe som potensielt kan gjøre tannlegeskrekken enda verre. Det er mye bedre å hoppe i det før du får vondt, og du kan bruke god tid på å bli kjent med tannlegen din.

Pasientene som kommer til oss trenger aldri å være flaue, for vi er der for å hjelpe. Vi starter gjerne med en samtale og hvis de klarer det, tar vi også et røntgenbilde og diagnostiserer situasjonen. Det gjelder å bryte den onde sirkelen og da er det aller beste å søke hjelp?
– Fredrik Skodje

Har du lyst å snakke med noen om tannlegeskrekk? Apollonia Tannklinikk har egen psykolog som hjelper deg med å finne ut hvordan tannlegebesøket kan tilpasses dine behov. Kontakt oss for en prat her!

Kilder:
Tannlegeforeningen
WebMD
Colgate
Dental Fear Central

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *