Hull i tennene – Vanlige Tannproblemer – Del 8

Svært få av oss liker å høre at vi har fått hull i tennene og må bore. Det kan gjøre vondt og være veldig ubehagelig. Men hva er hull i tennene og hvordan kan du forebygge det sånn at du slipper å bore hos tannlegen?

Hva er egentlig hull i tennene?

Hull i tennene er når emaljen på tennene brytes ned. Et annet ord for hull i tennene er karies. Har du fått karies forsvinner emaljen på tennene gradvis og lager et hull dypere og dypere inn i tannen. Hvis hullet kommer dypt nok vil det bryte gjennom emaljen og komme inn til nervetrådene i tennene.

I det tilfellet, får du tannverk.

Tannverk kan gjøre veldig vondt og i verste fall må du trekke tannen. Da er det mye bedre å gå til tannlegen med jevne mellomrom slik at påbegynnende hull kan stoppes før det går for langt.

Hvorfor får du hull i tennene?

Det er plakk som har skylden for at du får hull i tennene. Når plakk bygger seg opp på tennene, vil det reagere på syren i maten du spiser, og tære på emaljen til tennene. Dersom du ikke er flink med å pusse tennene, om du spiser og drikker mye syreholdig mat, og om du ikke går til tannlegen, får plakket jobbe i fred. Da vil du utvikle hull i tennene.

Hva kan du gjøre for å forhindre hull i tennene?

Hvis tannlegen oppdager at du har begynnende hull i tennene, er det ikke sikkert du trenger å bore med en gang. Noen ganger er påbegynnelsen så liten at du på egen hånd kan stoppe og reversere skaden.

Følger du disse tannhelserådene kan du unngå å bore:

  • Puss tennene to ganger om dagen
  • Bruk tanntråd én gang om dagen
  • Ikke småspis
  • Spis balanserte måltid med mye næring
  • Fluor-supplement (snakk med tannlegen din)

Les mer om mat som skader tennene her!

Av og til har hullet kommet for langt, og da er boring det eneste tannlegen kan gjøre for å redde tannen. Boringen fjerner den råtne delen av tannen. Hvis hullet er i nærheten av å komme gjennom emaljen, vil tannlegen sette inn en tannfylling for å unngå at det kommer mer skade. Tannfyllinger finnes i mange forskjellige materialer, for eksempel gull og porselen.

I de tilfellene der hullet såvidt har begynt å tære på emaljen, er det ikke nødvendig å fylle tannen. Da er det nok å bore vekk det lille av tannen som har begynt å råtne.

Hvorfor får du oftere hull i tennene enn andre?

Noen er mer utsatt enn andre for å få hull i tennene. Dette handler om sammensetningen av proteiner og mineraler i spyttet ditt. Hvis du har en gunstig sammensetning, så skal det mer til for deg å få hull i tennene, enn om du har en dårligere sammensetning.

På den andre siden, spytt som er godt for å forhindre hull i tennene kan for eksempel føre til at det bygges opp tannstein raskere. Da må du gjerne gå til tannlegen oftere for å rense dette vekk slik at du ikke får andre tannproblemer enn hull i tennene.

Er det en stund siden du har vært hos tannlegen? Ikke utsett det lengre! Bestill en time i dag!

Bor du i Ålesund- og Moldeområdet kan du bestille en time hos Apollonia Tannklinikk her!

Kilder:
Kids Health
Mouth Healthy
Web MD
NIDCR – NIH

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *