Ising i tennene – Vanlige Tannproblemer – Del 7

Unngår du å drikke en varm kopp kaffe eller ta deg en is fordi du opplever ising i tennene? Da bør du komme til bunns i hvorfor det iser i tennene. Det første du bør gjøre er å ta en samtale med tannlegen din for å finne ut akkurat hvorfor du opplever ising i tennene. Her får du en oversikt over hva som kan være grunnen til ising og hva du kan gjøre for å redusere ubehaget!

Hva er ising i tennene?

Ising i tennene kan være en skarp og plutselig smerte som går dypt inn i nervene på tennene dine. Det er mest normalt å føle ising når du spiser eller drikker noe som er varmt, kaldt, søtt eller surt, men av og til kan det også være kald luft som får det til å begynne. Ising i tennene kan påvirke bare én eller flere av tennene dine.

Ising i tennene kommer når tannkjøttet trekker seg tilbake og eksponerer tannbeinet som normalt ligger under tannkjøttet, også kalt dentin. I denne myke delen av tannen, som består av blant annet tannroten, er det flere tusen nervestrenger som leder rett til nervesenteret til tannen. Når disse nervestrengene kommer i kontakt med varmt, kaldt, søtt og surt, vil det utløse en reaksjon som kommer helt inn til tannen sitt nervesenter og resultere i smerte.

Hvorfor iser det i tennene?

Det kan være flere grunner til at du opplever ising i tennene. Her er noen av de mest normale grunnene:

 1. Slitasje på tennene
  • For eksempel fordi du pusser tennene for hardt.
 2. Gnissing med tennene
  • Gnissing eller å bite sammen kjeven kan slite på emaljen.
 3. Tannråte nær tannkjøttet
 4. Tannkjøttsykdommer som gingivitt og periodontitt
  • Betennelse på tannkjøttet gjør at røttene blir mer eksponert og dermed utsatt.
 5. Knekte og sprukne tenner
  • Ødelagte tenner fylles gjerne med bakterier, noe som kan forårsake betennelser og overfølsomhet.
 6. Tannblekingsprodukter
  • Slike produkter kan være en stor bidragsyter til følsomme tenner.
 7. Alder
  • Du er mest utsatt i alderen 25 – 30 år.
 8. Oppbygging av plakk på tennene
  • Plakk rundt overflatene langs roten kan gjøre tennene mer sensitive.
 9. Mat og drikke med høyt syreinnhold
  • For eksempel kan sitrusfrukter, tomater, sylteagurker og te tære på emaljen.
 10. Tannbehandlinger
  • Hvis du for eksempel renser tennene eller fikser en tannkrone hos tannlegen, kan det være du opplever ising i tennene i etterkant. Dette bør forsvinne innen fire til seks uker etter du fikk behandlingen.

Hvordan kan du redusere isingen i tennene?

Daglig tannhelse – Puss tennene, bruk tanntråd og skyll munnen med fluor og antiseptisk munnvann hver dag. Vær veldig nøye med å rense alle krinker og kroker i tennene og munnen.

Bruk en myk tannbørste – Et mykt børstehode, sammen med forsiktig børsting fra din side, vil forhindre at du fjerner mer tannkjøttvev.

Tannkrem mot ising i tennene – Det finnes mange tannkremmerker på markedet som kan minske isingen. Du må gjerne prøve flere typer for å finne den som fungerer best for dine tenner.

Unngå mat med mye syre

Bruk tannbeskytter – Unngå å gnisse tennene om natten med en tannbeskytter.

Bruk produkter med fluor – Vær sikker på at du bruker tannkrem og munnskyll som inneholder fluor. Fluor kan minske isingen i tennene.

Gå til tannlegen oftere – Avhengig av hvor stort problem du har med ising i tennene, bør du gå oftere til tannlegen for å holde øye med problemet.

Hva kan du gjøre hvis ingenting hjelper?

Hvis ingen av tiltakene over hjelper deg med å redusere ubehaget ved ising i tennene, er det forskjellige tiltak tannlegen kan gjøre, om det skulle være nødvendig. Det er forskjellige metoder som er tilgjengelige, men de går ut på å dekke til den eksponerte delen av tennene som er kilden til isingen. Ta kontakt med tannlegen din for en vurdering av din spesifikke situasjon.

Har du et problem med ising i tennene? Bor du i Ålesund- eller Molde-området? Da kan du bestille time hos Apollonia Tannklinikk og få orden på tennene dine med en gang!

Kilder:
WebMD
Colgate

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *