Når bør du ringe tannlegevakten?

Selv om det offentlige tannlegetilbudet i Norge har konservative åpningstider, er det flere private tannleger som har tannlegevakttjenester hvor du kan få tak i tannleger mesteparten av døgnet. Men i hvilke situasjoner kan du ha behov for akutt hjelp fra tannlege og når er det avgjørende at du kommer deg til tannlegen så fort som mulig?

Det finnes ikke en endelig definisjon på hva en tannkrise er, men tannlegene sier selv:

Opplever du smerte? Da trenger du akutt hjelp!

Du opplever gjerne særlig smerte om du skader tennene eller munnen din, for eksempel hvis du faller eller noen slår deg. Kanskje du mister en tann, en tann løsner eller tannen brekker. Å komme seg til tannlegen innen 30 minutter kan utgjøre forskjellen mellom å miste en tann og beholde den.

Du bør også dra til tannlegen om du mister en tannkrone eller fylling og om du får akutt tannpine.

Hvorfor bør du dra til tannlegen så fort som mulig?

Du bør ikke ignorere skader og smerter i munnen. Du kan ødelegge nerver og blodårer samt risikere en infeksjon. Hvis en infeksjon ikke blir behandlet, kan den spre seg til andre deler av nakken og hodet. Dette kan gi ubehagelige helseproblemer og i de verste tilfellene bli livstruende. Jo før en tannlege får sett på skaden, jo bedre er det.

Hvis smerten din kommer fra akutt tannpine, kan det være karies, periodontitt eller visdomstenner som skaper problemer. I disse tilfellene kan det være nok å sette opp en hastetime hos din vanlige tannlege, men det kommer an på hvor mye smerter du har og hvor mye du tåler. Tannlegen kan som regel også være behjelpelig med smertelindrende tiltak.

Det gjør ikke vondt. Bør du fremdeles gå til tannlegen?

Selv om du ikke opplever smerte, bør du fikse åpenbare, synlige skader på tennene så fort som mulig. Når du for eksempel har brukket av en bit av en tann, er det fare for at dette kan påvirke det levende vevet inne i tannen. Dette kan forårsake flere problemer i framtiden om en tannlege ikke kan minimalisere skadene med en gang.

Å miste en tannkrone eller fylling trenger ikke å inkludere noe smerte eller noen farlige symptomer ellers, men tannen har mistet den støtten den trenger. Uten tannkronen eller fyllingen kan du risikere å skade tennene dine ytterligere, noe som kan bli mye dyrere enn å bare sette på plass en tannkrone.

Hva bør du gjøre når du mister en tann?

  • Ring med en gang for akutt tannlegetime
  • Hold på tannen fra kronen slik at du ikke skader cellene i tannroten
  • Skyll tannen i vann for å få vekk eventuelt skitt, ikke skrubb
  • Plassér tannen tilbake i munnen for å holde den fuktig
  • Eventuelt legg tannen i et rent klede og oppbevar den i melk
  • Ikke la tannroten tørke ut!

Det er størst sjanse for å redde en tann om den er satt på plass i munnen igjen innen 5 minutter. Ikke sløs tid på å finne vann til en skitten tann. Legg den heller på plass og la spyttet rense tannen. Hvis det ikke er mulig å sette den på plass, bør du oppbevare den i munnen mellom kinnet og tennene. Melk er også en mulighet, men ofte ikke tilgjengelig når ulykken er ute.

Det er verdt å merke seg at melketenner ikke skal settes på plass igjen fordi det da er fare for å skade den nye tannen som er på vei ut. Er det altså barnet ditt som har mistet en melketann, bør du ikke forsøke å sette tannen tilbake igjen i munnen.

Har du behov for akutt tannlegehjelp og bor i Ålesund eller Molde? Ta kontakt med Apollonia Tannklinikk!

Kilder:
Colgate
Know Your Teeth
Helse Norge

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *