Periodontitt – Ikke mist tennene på grunn av tannkjøttsykdom

Periodontitt, eller tannkjøttsykdom, er betennelse i tannkjøttet, og i vev og bein rundt tennene. Det finnes flere forskjellige typer periodontitt som kan ramme deg av flere forskjellige årsaker. Det farlige er at det tar en stund før sykdommene utvikle symptomer som du selv reagerer på. Da kan det allerede være at sykdommen har utviklet seg så pass at det krever omfattende behandling.

Her finner du ut hvordan du forebygger periodontitt og unngår å miste tennene dine!

doc_186_3

Hvorfor kan du få tannkjøttsykdom?

Gingivitt, som er den mildeste periodontale sykdommen, kommer som regel på grunn av for dårlig munnhygiene. Om du ikke får behandling for gingivitt, kan den utvikle seg til en av de mer alvorlige typene av periodontitt.

Det har også blitt bevist at røyking kan påvirke utviklingen av periodontitt.

Forskere har også fått noen indikasjoner på at stress som følge av store hendelser i livet kan påvirke eller forverre en periodontal sykdom. Alt tyder på at det har en sammenheng mellom f.eks. depresjon, arbeidsløshet, økonomiske problemer og periodontitt, selv om det ikke er 100% bevist. Å mestre stresset i slike situasjoner kan hjelpe med å unngå en utvikling av periodontale sykdommer.

I tillegg vil pasienter som sliter med diabetes, immunnedsettende sykdommer som HIV eller underernæring kunne være utsatt for periodontiske sykdommer. Arv kan også være en viktig faktor.

Hva kan du gjøre for å unngå periodontitt?

Med god munnhygiene, regelmessige besøk til tannlegen og ved å unngå å røyke sigaretter kan du forebygge tannkjøttsykdommer. God munnhygiene vil si at du pusser tennene dine daglig og bruker tanntråd for å få ut matrester som setter seg fast mellom tennene.

Generelt hjelper det også å spise sunt og godt med variert kosthold som inneholder frukt og grønt, kjøtt og fjærkre, korn-og meieriprodukter. Bra for tennene og bra for helsen din 😉

Husk D-vitamin! Selv om mangel på D-vitamin ikke er en direkte årsak til periodontitt, er det en av flere faktorer som kan spille inn i utviklingen av en takkjøttsykdom. Spis mye fet fisk og nytt solen så mye som mulig! Dette er spesielt viktig i Norge hvor vi ikke alltid kan stole på at solen skinner så ofte.

Ikke dropp tannlegetimen!

En siste ting du kan gjøre for å forhindre periodontitt er å ikke hoppe over tannlegebesøket. Tannlegen kan rense tennene dine skikkelig, og dette er med på å forebygge eventuelle betennelser og utviklinger av periodontitt.

Det er også stor sannsynlighet for at tannlegen vil oppdage tegnene på periodontitt tidlig og at du vil dermed få behandlig før det blir tidkrevende og omfattende.

Hva er tegnene på tannkjøttsykdom?

Om tannkjøttet ditt er rødt og hovent eller om du opplever at du blør lett i tannkjøttet og det er ømt, bør du dra til tannlegen og sjekke om du har fått tannkjøttsykdom.

Andre symptomer på tannkjøttsykdom kan være kronisk dårlig ånde, betennelse mellom tennene og tannkjøttet eller løse tenner.

Jo tidligere periodontitt blir oppdaget, jo billigere og bedre er sjansene for å bli frisk og unngå at tennene løsner.

Om du ikke behandles kan du risikere å miste en eller flere av tennene. Det kan resultere i at du trenger tannimplantat eller tannproteser for at tennene skal kunne fungere normalt.

Får du påvist periodontitt har du rett på støtte fra HELFO. Det er opptil hver enkelt tannlege å avgjøre om du faller innenfor de rammene som kreves for å få støtte.

Behandling av periodontitt

Når det er klart at du har utviklet periodontitt, blir det satt opp en behandling som passer for akkurat ditt tilfelle med hensyn til hvor langt sykdommen har kommet og hvor alvorlig det er.

Enhver behandling vil innebære at du må utvikle og beholde gode vaner når det gjelder den daglige tannhygienen slik at behandlingen kan lykkes.

Periodontitt er en tidkrevende sykdom å behandle. Det må flere tannlegebesøk med rensing og eventuelle kirurgiske inngrep til før du tilslutt kan ha fått en noenlunde kontroll på sykdommen. I ettertid vil det være nødvendig å følge opp med kontroll hos tannlegen og regelmessig rensing slik at periodontitten ikke utvikler seg igjen.

Det er aldri en garanti for at du ikke kommer til å miste noen tenner etterhvert med periodontitt, uansett hvor god og grundig behandlig du får.

Akkurat derfor er det viktig å forebygge mot tannkjøttsykdommer slik at det aldri klarer å utvikle seg så langt at det blir et problem. Ikke glem å gå regelmessig til tannlegen for en sjekk. Det er billigere enn å la være.

Har du ikke vært hos tannlegen på en stund? Bestill time i dag og unngå langvarige og krevende tannbehandlinger!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *