Tanngnissing – Vanlige Tannproblemer – Del 3

Gnisser du med tennene? Da er du ikke alene. Selv om snorking og snakking i søvne er mer vanlig, er det mellom 10-20% av den norske befolkningen som opplever tanngnissing. Det medisinske ordet for tanngnissing er bruxisme. Det gjelder alt fra dem som gnisser lite og innimellom til dem som gnisser hardt hver natt.

Men hvordan vet du at du gnisser med tennene og når blir tanngnissingen et problem du bør ta tak i?

Hvordan vet du at du gnisser med tennene?

Det er ikke alltid du selv er klar over at du gnisser med tennene siden det ofte skjer om natten. Hvis du opplever at du har en konstant, svak hodepine, eller øm kjeve når du våkner opp, er dette typiske symptomer på tanngnissing.

Ofte blir du gjort oppmerksom på at du gnisser med tennene fordi en partner, eller noen som du har delt soverom med, har hørt deg om natten. Tanngnissing kan forekomme både på dagtid og om natten, men det er mest normalt å ha et problem med tanngnissing om natten.

Hvorfor gnisser du med tennene?

Det kan være mange forkjellige grunner til at du gnisser med tennene. Tanngnissing kan forekomme for eksempel på grunn av stress eller angst. Hvis du gnisser tennene om natten, kan det også være at du har manglende tenner, et unormalt bitt eller en kjeve som skaper problemet. Sliter du med soveforstyrrelser, som for eksempel søvnapné, kan en av konsekvensene være tanngnissing.

Har du funnet ut at du gnisser med tennene? Da er det første du skal gjøre å ta en prat med tannlegen. Tannlegen kan undersøke kjeven og tennene dine for å se om det er tegn på bruxisme, altså at det er så pass mye tanngnissingen at det påvirker munnen din. Typiske tegn på bruxisme er at kjeven er øm, eller at det er for mye slitasje på tennene.

Kronisk tanngnissing over lengre tid kan føre til mange typer problemer i munnen din. Tennene dine kan løsne, sprekke opp eller mistet festet fullstendig. Du kan også risikere at tennene gnisses ned til små stubber som kan påvirke normal bruk av tennene.

Hvordan kan du stoppe tanngnissingen selv?

Av og til er ikke tanngnissingen et så stort problem at det krever behandling, men det kan fremdeles skape ubehag for deg, og gjerne din kjære.

Her er forskjellige ting du kan prøve for å redusere tanngnissingen selv:

  • Drikk mindre, eller unngå, koffein som f.eks kaffe, te og cola.
  • Unngå alkohol som gjerne gjør gnissingen mer intens.
  • Tygging på penner og alt som ikke er mat.
  • Ikke tygg tyggegummi.

Det gjelder å unngå det som lærer opp kjeven til å anspenne seg, som for eksempel tyggegummi, og trene den opp til å slappe av istedenfor.

Tren deg selv til å ikke bite sammen kjeven med disse øvelsene:

  • Om dagen: Når du kjenner at du er anspent eller gnisser med tennene, legg tuppen av tungen mellom tennene. Denne øvelsen trener kjevemusklene til å slappe av.
  • Om natten: Hold en varm klut mot kinnet, foran øyeflippen, for å avspenne kjevemusklene.

Hvordan behandles du for tanngnissing?

Alt etter hva slags skade tanngnissingen har pådratt tennene, vil det kunne bli behov for tannbro, tannkroner, rotfylling, implantater eller delvis gebiss. I noen ekstreme tilfeller kan du også trenge et fullt sett gebiss for å kunne bruke tennene igjen.

I tillegg til tennene kan tanngnissing påvirke kjeven din. Er det seriøse skader, kan det forandre ansiktet ditt.

For å beskytte tennene mot tanngnissing, kan du bruke bittskinne. Ved hjelp av bittskinnen kan du redusere spenningen i kjeven og stabilisere bittet. En bittskinne er en myk avstøpning av tennene, som du sover med om natten. Du kan få bittskinne laget spesielt til tennene dine hos tannlegen, ellers finnes det også noen varianter på apoteket som tilpasser seg tennene dine.

Kan du få støtte av staten for å fikse tanngnissingsproblemet?

Du kan få støtte til gjenoppbygging av tennene fra HELFO om skaden tanngnissingen har pådratt deg er “vesentlig for funksjon og estetikk”. Dette gjelder kun i de mest alvorlige tilfellene, innebærer ikke alle behandlingsmetoder og det er opp til den enkelte tannlege å dømme om tilstanden din er alvorlig nok.

Bor du i Ålesund eller Molde-området og tror du kan ha et problem med tanngnissing? Finn ut av det så fort som mulig! Bestill time på Apollonia Tannklinikk i dag!

Kilder:
NHI
WebMD
Helfo

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *