Baby, tannpuss og tannbørster

Det er ikke bare rett fram å pusse tennene på babyen din. Her må du tenke på alt fra teknikk, tannbørsten og tannkremen til barnet blir stort nok. Her er det du bør tenke på når det gjelder babyer og tenner.

Når skal du begynne med tannpuss?

Du bør begynne med tannpuss på babyen to ganger dagen med én gang tennene begynner å titte fram. Dette skjer gjerne når babyen er cirka seks måneder, men det varierer mye og det kan fint gå ett år uten at det har kommet noen tenner. De fleste babyene blir født uten tenner, men det finnes unntak. Når barnet er rundt 2,5 år gammelt, skal det fullstendige settet med 20 melketenner være klart.

Den letteste teknikken er å pusse tennene på babyen mens den ligger. Etter hvert kan barnet sitte på fanget ditt, med ansiktet fra deg, slik at du på lettest og mest behagelige måte kommer til inne i munnen. Pass ekstra godt på mens tennene vokser ut. Da er gjerne tannkjøttet ømt og du bør være veldig forsiktig når du pusser tennene.

Begynn tidlig med tannpussingen

Jo tidligere du begynner med tannpuss på babyen din, jo mer sannsynlig er det at babyen blir vant til det. Da blir det lettere for deg å utføre jobben og du får et godt grunnlag for gode vaner senere. Det hjelper også om du gjør tannbørstingen til en lek.

Fra seksårsalderen begynner barnet å få varige tenner, for eksempel de første jekslene helt bak i munnen. Da er det viktig å være påpasselig med å få pusset disse tennene godt nok. Barnet kan gjerne begynne å prøve tannpussingen selv fra de er 6 år, men du bør kontrollere at tannpussen er god nok.

Hvilken tannbørste skal du velge til babyen?

Det finnes egne tannbørster i butikken som er spesielt laget for babyer. Det som er viktig er at tannbørstene har myk børste og et lite tannbørstehode. Dette gjør det enkelt å komme til i munnen og minsker ubehaget for babyen. Du kan se på pakken hvilken alder tannbørsten er ment for.

Du bør skifte tannbørsten til babyen ofte, gjerne hver måned eller hver tredje måned. Om børsten har begynt å bli bustete, er dette et tegn på at du bør skaffe en ny tannbørste.

Her kan du finne generelle råd om valg av tannbørster!

Ikke bruk for mye tannkrem!

Babyen kan ikke begynne å bruke den vanlige tannkremen du har hjemme før i cirka treårsalderen. Før den tid, er det viktig at babyen bruker tannkrem med fluor for å forhindre tannråte, men ikke like mye som finnes i vanlig tannkrem. Mengden bør fremdeles være minst 1 000 ppm (deler per million) av fluor.

Når babyen er mellom 0-2 år, er det ekstremt lite tannkrem som skal brukes på tannbørsten. Babyer i den alderen har ikke utviklet evnen til å spytte ennå, og du må begrense hvor mye tannkrem som kommer inn i kroppen. Når barnet er mellom 3-5 år, kan du bruke litt mer, cirka like mye som lillfingerneglen til barnet.

Ikke velg en tannkrem som har god fruktsmak eller lignende. Da lærer babyen fortere at det er forskjell på tannkrem og mat, og du unngår at babyen vil spise tannkremen mens du prøver å pusse tennene. Om babyen svelger for mye fluor, kan det skade tennene, gjøre babyen syk eller forårsake diaré.

Det viktigste å ta med seg er at du bør starte så tidlig som mulig med tannpuss og senere engasjere barnet så godt du kan for å oppfordre til gode tannhelsevaner. Grunnlaget for et liv uten tannhelseproblemer ligger i arbeidet som blir lagt i tannpussing i barneårene.

Ønsker du mer tips og råd angående tannhelse? Følg Apollonia på Facebook!

Kilder:
BabyCentre
HelseNorge

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *