Babyens første besøk til tannlegen

Lurer du på når du skal ta med babyen til tannlegen for første gang? Få tips til babyens første tannlegebesøk og les hvorfor det er viktig å starte tilvenningen tidlig!

Når bør du ta med babyen til tannlegen?

Det kan være lurt å gjøre babyen kjent med tannlegekontoret så tidlig som mulig for å lage gode vaner. Du kan ta med deg babyen til dine egne tannlegetimer så hun får bli vant med lydene, luktene og miljøet på tannlegekontoret.
Bestill gjerne en undersøkelse hos tannlegen når babyen har begynt å få melketenner.

Unngå at barnet adopterer din tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk er ikke arvelig, men barn er veldig flinke til å lese sine foreldre. Dersom du er ukomfortabel hos tannlegen, kan du bestille en time til babyen i stedet for å ta henne med på dine egne timer. Da slapper du og babyen mye bedre av!

Begynn tidlig med gode tannpleierutiner, slik at babyen din blir vant med at du pusser tennene hennes. Da vil hun også lettere akseptere en sjekk hos tannlegen. Gode rutiner bør innarbeides tidlig. Du får gode tips om babyer og tannpuss her.

Dersom barnet ditt er litt eldre, bør du prøve å skjule din egen skepsis. Snakk gjerne om tannlegen i forkant av besøket. Kanskje du kan lese høyt fra en hyggelig bok om tannlegen? På den måten skaper du trygghet for barnet i stedet for at hun oppfatter din vegring. Da kan hun og tannlegen lettere starte med blanke ark.

Når kalles barnet ditt inn av det offentlige?

Første gang barnet ditt får en automatisk innkalling til tannlegen, er hun rundt 3 år gammel. Barnets tenner sjekkes også ved toårskontrollen på helsestasjonen. Dersom forholdene i munnen tilsier at barnet behøver behandling, blir hun henvist til tannlege før fylte 3 år.
Den første tannlegetimen er ment som tilvenning for barnet og foreldrene får råd om kosthold, fluor og tannhygiene. Barnet får prøve tannlegestolen og gjøre seg kjent med utstyret, men i tillegg skal munnhulen og tennene kontrolleres av tannlegen. Hvis du har tatt med barnet til tannlegen tidligere, vil det sannsynligvis være lettere for tannlegen å utføre denne rutinekontrollen.

Fordeler med tidlig introduksjon til tannlegen

Hvis babyen din blir vant til å besøke tannlegen i en tidlig alder, blir det mye lettere å ta henne med når hun blir eldre. Altså jo tidligere du begynner, jo lettere for deg, for tannlegen og ikke minst for barnet ditt.
Tannbehandling er gratis fram til barnet er 18 år gammelt, så du har alle muligheter til å gi henne en myk start på tannlegeopplevelsen helt uten ekstra kostnader.
Ønsker flere tips og råd om tannbehandlinger og tannhelse, både til deg selv og barnet? Følg Apollonia Tannklinikk på Facebook!

Kilder:
Babycentre
Tannhelsens bransjekatalog
Babyverden

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *