Blødende tannkjøtt – Vanlige Tannproblemer – Del 5

Har du noen gang opplevd å blø fra tannkjøttet? Det kan gjerne skje når du pusser tennene, bruker tanntråd eller kanskje du har opplevd det uten at du har vært borti tannkjøttet i det hele tatt. Her finner du forskjellige sykdommer eller tilstander som kan være årsaken til at du opplever blødning i tannkjøttet, samt hva du selv kan gjøre for å forebygge eller stoppe blødende tannkjøtt!

Vanlige tannproblemer blødende tannkjøtt

Hvorfor blør du i tannkjøttet?

Den mest vanlige grunnen til blødende tannkjøtt er at plakk har bygget seg opp langs tannkjøttet. Hvis det kommer nok plakk, vil dette føre til betennelse på tannkjøttet, også kalt gingivitt. Med gingivitt kan du oppleve hevelse i tannkjøttet og blødning når du pusser tennene. Hvis du ikke renser tennene skikkelig og får vekk plakket, vil det stivne og føre til mer blødning og en mer alvorlig tannkjøtt- og kjevesykdom; periodontitt.

Men det er ikke bare plakk som kan føre til blødning i tannkjøttet.

Her er en liste over flere sykdommer, eller tilstander, som kan gjøre at du blør i tannkjøttet:

  • Alle blødersykdommer
  • Hormonelle endringer mens du er gravid
  • Infeksjoner som er tann- eller tannkjøttrelaterte
  • Leukemi
  • Skjørbuk
  • For lite vitamin K (vitmain K finnes i blant annet
  • Bruk av blodfortynnende

Blødning ved bruk av tanntråd og tannbørste

Det er fullt mulig at du selv forårsaker at tannkjøttet ditt blør. For eksempel kan det være du pusser tennene for hardt, eller at du ikke bruker tanntråd riktig. Hvis du pusser tennene for hardt, bør du skifte til en mykere tannbørste, samt være mer forsiktig når du pusser tennene. Du kan også spørre tannlegen om råd når det gjelder tannpussing, riktig bruk av tanntråd og valg av tannbørste.

Har du nettopp begynt å bruke tanntråd etter å ha glemt det i en periode, eller har du skiftet på tanntrådrutinen og renser tennene oftere enn før? Da er det helt normalt å blød litt i tannkjøttet den første perioden. Innen én uke med regelmessig bruk av tanntråd, bør blødningen stoppe.

Grunnen til at du kanskje er øm, eller blør i tannkjøttet, når du først begynner å bruke tanntråd, er at du blir kvitt plakket som allerede har bygget seg opp. Etterhvert som du får det vekk, vil tannkjøttet ditt bli sunnere og du vil slutte å blø. Du kan oppleve samme type blødninger om du skifter fra en myk tannbørste til en hard tannbørste.

Hvis du har gebiss eller andre tannimplantater, og opplever blødning fra tannkjøttet, bør du sjekke med tannlegen din. Det kan være at gebisset ikke sitter korrekt på og irriterer tannkjøttet ditt unødvendig.

Når bør du ta kontakt med en tannlege?

Du må ta kontakt med tannlegen din hvis tannkjøttet ditt blør mye, hvis du blør over lang tid, hvis tannkjøttet fortsetter å blø etter du har fått behandling hos tannlegen, eller om du opplever andre uforklarlige symptomer sammen med blødningen.

Hva kan du gjøre om du har blødende tannkjøtt?

Det er flere ting du kan gjøre selv for å stoppe blødende tannkjøtt. For det første bør du gå til tannlegen én gang hver 6 måned, altså oftere enn normalt, for å fjerne plakk skikkelig. Når du pusser tennene bør du bruke en myk tannbørste og gjerne pusse tennene så ofte som etter hvert måltid. Det kan være du bør skylle munnen med salt vann eller hydrogenperoksyd og vann. Dette bør du spørre tannlegen din om. Ikke bruk munnvann som inneholder alkohol. Det kan gjøre vondt verre.

For å holde plakket borte, bør du rense mellom tennene med tanntråd to ganger til dagen. Det skader heller ikke å spise sunt og unngå småspising mellom måltidene.

Spesielt i det tidlige stadiet av gingivitt, er det fullt mulig å stanse sykdommen ved å pusse tennene skikkelig, bruke tanntråd hver dag, og samt komme seg innom tannlegen for en vanlig sjekk og rens. Har sykdommen allerede utviklet seg til periodontitt, vil det bety at du trenger profesjonell behandling. Akkurat hvor stor behandlingen blir kommer an på hvor langt sykdommen har kommet før det blir satt i gang tiltak.

Sliter du med tannkjøtt som blør og du er usikker på hvorfor? Ta deg en tur til tannlegen for å sjekke. Jo før, jo heller!

Bor du i Ålesund eller Molde-området? Da kan du bestille din tannlegetime her!

Kilder:
National Library of Medicine
Colgate
Tannpleier.no
Nettdoktor
NHS

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *