Dårlig Ånde – Vanlige Tannproblemer – Del 9

God ånde er tegn på en frisk munn. Ingen av oss har lyst å være den personen som alle står et ekstra steg unna for å unngå den dårlige lukten. Her får du tips og triks til hvordan du kan unngå dårlig ånde og hva du skal gjøre om den dårlige ånden ikke forsvinner!

Hvorfor har du dårlig ånde?

Den vanligste årsaken til dårlig ånde, er at du ikke pusser tennene hver dag og glemmer å bruke tanntråd. Da samler det seg opp matrester mellom tennene, på tungen og rundt tannkjøttet som råtner og lager en ubehagelig lukt. Den dårlige ånden vil fortsette til kroppen din har fått vekk maten. Munnvann, tannbørsting og tanntråd vil bare maskere lukten midlertidig. Det er derfor det er viktig å være regelmessig med slike rutiner slik at maten ikke får muligheten til å begynne å råtne i det hele tatt.

Du bør være spesielt observant på matrester hvis du har tannregulering. Mat setter seg ekstra lett fast i reguleringen og det er derfor lettere å få dårlig ånde om du ikke er nøye med den daglige rengjøringen.

Tørr munn og morgenånde

Det er ikke bare dårlig tannhygiene som utløser dårlig ånde. Hvis du sliter med tørr munn, og dermed ikke får produsert nok spytt slik at munnen blir renset for partikler, kan det føre til at den vonde lukten kommer.

Dette er en av grunnene til at vi ofte har dårlig ånde om morningen. I løpet av natten produserer vi nesten ikke spytt. Dette gjør at bakteriene får gro slik de vil og vi våkner med en lite flaterende duft fra munnen. Derfor er det viktig at du pusser tennene om morgenen, og gjerne ta deg et glass vann også.

Sliter du med å konstant være tørr i munnen? Da kan du lese mer om munntørrhet her.

Røyking, slanking og graviditet

Røyker, snuser eller driver du med ekstrem slanking, kan dette også være grunner til at du har dårlig ånde. Eneste som hjelper i disse tilfellene er å slutte med tobakk og slanking hvor du spiser altfor sjeldent. Lavkarbo-diett kan også gi sjenerende lukt, da kropper skiller ut ketoner når den brenner fett som energikilde.

Når du er gravid kan hormoner og morgenkvalme være med på å skape dårlig ånde. Les mer om hva du må tenke på i forhold til tennene når du er gravid her!

Hvordan kan du vite at du har dårlig ånde?

Du kjenner gjerne en ubehagelig lukt selv, eventuelt en dårlig eller annerledes smak i munnen. Dette kan indikere at du har dårlig ånde. Sliter du med munntørrhet eller har et hvitt lag på tungen din, bør du også sjekke med noen om du har dårlig ånde.

Det vanligste er gjerne at noen andre forteller deg det. Folk rundt deg merker gjerne den dårlige ånden før du selv er klar over det.

Hvilken mat bidrar ekstra til dårlig ånde?

 • hvitløk og løk
 • krydrete mat, som f.eks curry
 • syreholdig mat, som f.eks. eddik
 • kaffe og alkohol
 • sukkerholdig mat

For å unngå dårlig ånde anbefales du å unngå sukker og syreholdig mat. Begge deler øker produksjonen av bakterier som skaper dårlig ånde. Istedenfor kan du spise mat som øker spyttproduksjonen og som demper mageproblemer. For eksempel er det fint å spise fullkorn, mørkegrønne og oransje grønnsaker, frukt og proteiner som fisk, bønner, nøtter og frø.

Fra gammelt av ble fennikel mye brukt for å hjelpe mot dårlig ånde. Fennikel øker spyttproduksjon, innholder antibakterielle egenskaper og ikke minst lukter det godt.

Fem måter å bli kvitt dårlig ånde

 1. Puss tennene to ganger om dagen
 2. Bruk tanntråd én gang om dagen
 3. Rengjør tungen med tannbørste eller tungeskraper
 4. Besøk tannlegen to ganger i året for tannrens og generell sjekk
 5. Drikk nok vann for å unngå tørr munn

Hvis du føler at dårlig ånde er et problem, bør du først og fremst ta turen til tannlegen. Tannlegen kan finne ut av hva som er grunnen, og hvis årsaken ligger i munnen din, kan du få en plan for hvordan akkurat du skal kvitte deg med den sjenerende lukten.

Hva gjør du hvis den dårlige ånden ikke går vekk?

Hvis du har fulgt alle rådene og tannlegen din har konstantert at munnen din ellers er frisk, bør du henvende deg til lege. Legen kan finne ut om det finnes andre medisinske årsaker til at du får dårlig ånde.

Det finnes forskjellige lidelser hvor dårlig ånde kan være en bieffekt. Eksempler er:

 • lokale infeksjoner i luftveiene
 • kronisk bihulebetennelse
 • kronisk bronkitt
 • diabetes
 • sykdommer i lever og nyre
 • sure oppstøt

Lurer du på hvorfor akkurat du har dårlig ånde? Bestill en time hos din lokale tannlege og de vil hjelpe deg med akkurat din situasjon.

Bor du i Ålesund eller Molde? Bestill en tannlegetime her!

Kilder:
Colgate
Medicinenet
NHS

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *