Forebyggende behandling

God munnhygiene og regelmessige besøk til tannlege, kan bidra til at tennene dine varer livet ut. Her er tannlegenes råd til en god munnhygiene.

tannbørste3

Hva du behøver å gjøre med tennene i voksen alder, er avhengig av hvordan du har behandlet tennene dine tidligere. Munnen har en naturlig rik bakterieflora. Dersom denne ikke holdes i sjakk, vil bakterier gi skade på tenner og tannkjøtt. Tenner mister man som regel på grunn av karies (tannråte) og periodontitt (tannkjøttssykdom). Disse sykdommene kan oppdages på et tidlig tidspunkt og forebygges dersom man går regelmessig til tannlege. Jevnlige kontroller er viktig for å avdekke og behandle problemer før de blir alvorlige og akutte.

For å opprettholde en god tannhygiene bør tennene pusses med tannkrem morgen og kveld. Tennene må børstes systematisk, slik at alle tannflater blir rene. Dette gjelder også innsiden og de bakerste tennene. Dersom du synes det er vanskelig å komme til på enkelte flater, kan det være lurt å bruke en elektrisk børste.

Les mer om hvordan du velger den rette tannbørsten her!

Mellom tennene kan det lett samle seg bakterier og belegg som ikke kan pusses bort med tannbørste. Tanntråd eller mellomromsbørster, bør brukes daglig sammen med tannbørsten. Tannkremen som brukes bør inneholde fluor. Fluorbehandling i form av munnskyllevann og tabletter er også effektivt.

Les mer om hva du bør tenke på i forhold til tannkrem her!

I forhold til kosthold, er det lurt å holde seg til faste måltider. Ved småspising har ikke munnen tid til å nøytralisere syren og et bakteriebelegg, også kalt plakk legger seg utenpå tennene. Karies oppstår når tannsubstansen brytes ned av plakk som danner syre, og dermed løser opp emaljen, og det dannes hull. Dersom plakket ikke fjernes vil hullet bli stadig dypere og trenge inn til tannbenet under emaljen. Tannbenet brytes ned lettere enn emaljen, og hullet kan raskt bli dypt.

Slanker du deg? Sjekk hvilke feller du må unngå for å beholde fine tenner!

Plakk rundt tennene, kan også føre til gingivitt, som er en enkel tannkjøttsbetennelse. Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttssykdom som angriper tannens festevev og gjør tannkjøttslommene dypere. Tannkjøttet er støttestrukturen rundt tennene, og mellom tannkjøttet og tennene er det spalter som kalles tannkjøttslommer. Normalt er disse 1-3 mm dype. Periodontitt kan gi lommer som er 10 mm dype. Dette kan gi tannstillingsfornadringer, og tennene kan kjennes løse og se lengre ut. Betennelsen kan bryte ned benet rundt tannen, og medflrer at tannen løsner.

Periodontitt gjenkjennes ikke alltid ved smerte. Tannkjøttet kan derimot bli ømt, lett bløende og hovent. Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen.

For å unngå tannkjøttsykdommer er det viktig å holde munn og tenner rene, og ikke røyke. Dersom skaden allerede har skjedd, må du til undersøkelse hos tannlege. Behandling tar sikte på å stoppe utviklingen av sykdommen. Det innebærer opplæring i å fjerne bekteriebelegg, nøye rens av tannstein og fjerning av ujevnheter. Tannpleier renser og polerer derfor rotoverflatene. Dette er ofte vanskelig og tidkrevende, som ofte må gjøres i flere omganger. Dette må gjøres med spesialinstrumenter av en tannpleier. Dybden på tannkjøttslommene reduseres normalt med 2 til 3 millimeter de første månedene etter behandling. Etter dette reduseres ofte lommene med nok et par millimeter. Etter behandlingen bør pasienten ha lommedybder som er mindre enn 4 millimeter. For at resultatet skal være vellykket må pasienten være svært nøyaktig med munnhygienen. Dersom lommedybdene ikke minsker eller at sykdommen kommer tilbake, er årsaken oftes at munnhygienen er for dårlig.

Spesialist

Dersom sykdommen er vanskelig å behandle, henvises pasienten til periodontist; en spesialist i tannkjøttssykdommer. Av og til ser vi at det er nødvendig å operere tannkjøttet for at betennelsen skal forsvinne og at man skal lettere kunne holde rent.

Apollonia Tannklinikk kan utføre fluorbehandling på deg ved tannlegebesøk. Det kan gjøre tennene mer motstandsdyktige og begynnende hull kan tilheles.

God munnhygiene med de riktige redskapene, er en effektiv måte å opprettholde sin egen tannhygiene på. Slurving med tannhygiene, skaper større problemer etterhvert som man blir eldre. Vi oppfordrer alle til å gå regelmessig til tannlege som en del av forebyggende behandling.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *