Hva er Økologisk Tannkrem?

Har du hørt at det finnes økologisk tannkrem på markedet? Er det noe vits å gå over til økologisk tannkrem? Vil du vite hva som er forskjellen mellom vanlig tannkrem og økologisk?

Det finnes selvfølgelig mange forskjellige varianter av tannkrem som inneholder eller ekskluderer forskjellige virkningsstoffer. Her får du en oversikt over hva som er viktig å tenke på om du vurderer å begynne med økologisk tannkrem.

En liten jente tar på sin mors tenner

Hvorfor finnes det økologisk tannkrem?

En av grunnene til at det har kommet økologiske alternativer til tannkrem på markedet, foruten et økt fokus på å bare innta naturlige stoffer, er at mange økologiske tannkremer ikke innholder fluor. Det er også mange økologiske tannkremer som ikke tilsetter SLS og andre tilsetningsstoffer.

Økologiske tannkremer er som regel bygget opp av flere naturlige ingredienser som har gunstige effekter på tennene. Noen av ingrediensene kan være urter, som for eksempel myrra som kan hjelpe til med å drepe plakkbakterier, Xylitol som er et naturlig søtningsstoff som bekjemper plakk, og det er også vanlig å ha natron i økologisk tannkrem fordi den nøytraliserer syrenivået i munnen.

Fluor? Trenger du det?

En av de mest bemerkelsesverdige ingrediensene som ofte er utelatt fra økologiske tannkremer, er fluor eller fluorid.

De fleste tannleger vil fortelle deg at fluorid er den mest effektive ingrediensen i tannkrem i forhold til å forebygge karies fordi dette er godt dokumentert. Før fluortannkrem ble innført var det uvanlig å ikke ha hull, mens i dag har halvparten av tenåringer i alderen 15-16 år ingen hull i det hele tatt.

Det krever store mengder fluor som skal svelges for at det blir skadelig, og det er ikke store mengder fluor i tannkrem. Det er snakk om at du må svelge hele seks og en halv tube med tannkrem for å komme i livsfare.

Derimot er det viktig å være påpasselig når tennene utvikler seg på barn. Bruke du for mye fluor kan dette føre til flekker på tennene (dental fluorose). Men det er også her snakk om større mengder over lengre tid.

På grunn av at det skal så mye til før fluoren blir farlig, anbefales det fremdeles av de fleste tannleger å bruke tannkrem med fluor.

Trenger du skummet i tannkremen?

SLS er såpestoff eller skummiddel som tilsettes for å skape skummende effekt av tannkremen i munnen, og de fleste tannkremer innholder slike stoffer. Bortsett fra skummingen, har ikke SLS noen effekt som direkte påvirker tennene. Noen kan oppleve å få irritasjon eller sår i munnen og trenger derfor å bruke tannkremer uten SLS.

Det finnes mange vanlige og økologiske alternativer om du ikke vil ha SLS i tannkremen din. Spør tannlegen eller på apoteket.

tannbørster2

Bør du bruke økologisk tannkrem?

Det er ikke anbefalt å pusse tennene med tannkrem uten fluor, dermed er det viktig at du i så fall finner en økologisk tannkrem som fremdeles har fluor i seg. Du risikerer å få langt flere hull om du da ikke samtidig gjør drastiske endringer i kosthold og andre tiltak for å beskytte tennene dine

Lag din egen Tannkrem

Om du har glemt å kjøpe tannkrem er det faktisk mulig å lage sin egen tannkrem av produkter du har liggende hjemme. Dette forutsetter at du har essensielle oljer i skapet.

Hvis du blander en halv teskje natron og en halv teskje havsalt sammen med en dråpe essensiell olje av nellik og peppermynte, får du deg en fin og smakfull tannkrem. Bland alt sammen i en liten bolle, ta tannbørsten under vannkranen før du dypper den i blandingen og børster tennene slik du pleier. Fiks ferdig tannkrem!

Dette er tannkrem uten fluor og dermed anbefales det ikke å bruke hjemmelaget tannkrem ofte, men det fungerer i nødstilfeller.

Lurer du på hvordan du skal velge tannkrem til barnet ditt? Sjekk Helse Norge sin artikkel om tannhelse for barn.

For flere råd og informasjon om tannhelse, følg oss på Facebook og få med deg neste bloggoppdatering!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *