Hvordan velge den rette tannbørsten

Det kan være vanskelig å finne ut hvilken tannbørste du skal velge i mylderet av utvalg i butikken. Går du glipp av noe om du har en tannbørste uten “grip”-håndtak? Er det viktig at børsten er bølget eller flat? Bør du ha myk eller hard børste? Her får du en oversikt over de tingene som betyr noe for tannhelsen din og det som er smak og behag.

tannbørstehode Foto: William Warby

Myke børstehår er best til rengjøring

Den beste måten å få vekk plakk og rester fra tennene og tannkjøttet, er å bruke en tannbørste med myke hår. Dette er noe de fleste tannleger er enige om. Det er altså ikke slik at harde tannbørster gir bedre resultater.

Velg en tannbørste hvor det står “Soft” eller “Medium” på, alt etter hvor sensitiv du er i tannkjøttet.

Det kan også være en fordel å velge et mindre børstehode. Da blir det lettere å komme til i alle krinker og kroker i munnen, spesielt de bakerste tennene som kan være vanskelige å nå med et større børstehode. En tannbørste som er markert med “Small” eller “Medium” er det beste, avhengig av hvor stor munn du har.

Noen voksne synes til og med at det er mer behagelig å bruke tannbørster laget for barn fordi de kommer bedre til. Det er selvfølgelig ingenting i veien med det!

Passer tannbørsten deg og munnen din

Det kan være mye å velge mellom utenom selve børstehodet på tannbørsten også. Det finnes tannbørster som har ekstra antiskli materialer på skaftet eller tannbørster med fleksibel hals. Selve børstehodet kan være bent eller bli smalere i spissen og børsten kan være bølgete, flat eller formet som en kuppel. Uansett hvilken form du velger på tannkosten din, så er det på disse tingene viktigst at du tenker hva som er behagelig for deg.

Klarer du enkelt å pusse alle tennene med tannbørsten? Føles den god i hånden? Gjør den fort vondt mot tannkjøttet eller er den behagelig i munnen?

Dette varierer fra person til person og fra munn til munn. Det blir derfor opp til deg å finne den tannkosten som du liker best.

Er du usikker på hvilken tannkost du skal prøve først? Spør tannlegen din om hvilken tannbørste som bør passe best for deg!

elektronisk tannbørstehode Foto: William Warby

Vanlig tannbørste vs elektrisk tannbørste

Det er ingenting i veien med en tradisjonell tannbørste, du kan fjerne like mye plakk med den som du kan med en elektrisk en. Men du må være flink til å pusse tennene grundig nok.

Den store forskjellen med elektrisk tannbørste, er at du får rensket tennene grundigere på kortere tid. På den måten blir det lettere å fjerne all plakk med en elektrisk tannbørste enn med en vanlig tannbørste. For mange, spesielt om du må rense tannreguleringen din eller om du har redusert mobilitet i hendene dine, kan det være essensielt for å få hjelp til å gjøre jobben grundig nok hver gang du pusser tennene.

“Svingende og roterende”-teknologi på eletriske tannbørster er den eneste typen børsteteknologi som har en bevist effekt på reduksjon av plakk og gingivitt. Se etter den typen teknologi på tannbørsten om du skal kjøpe en elektrisk type.

Noen elektriske tannbørster har også tidtaker slik at du kan forsikre deg om at du børster tennene lenge nok. Det anbefales at du børster tennene i cirka to minutter og det er ofte lengre enn du tror.

Det blir snart mulig å få en app sammen med elektronisk tannbørste som skal hjelpe deg å børste hele munnen like nøye. Den skal også kunne brukes til å oppmuntre, spesielt de yngre, til tannpussing med spill og premiering for jevn og god tannpuss.

Husk å skifte tannbørsten

Du bør skifte ut tannbørsten din når den begynner å se slitt ut, eller hver tredje måned. Det som kommer først.

Det er også en god vane å skifte tannbørsten etter at du har vært forkjølet. Børstene kan samle opp bakterier og du kan risikere å bli raskt forkjølet enda en gang om du bruker den samme tannbørsten.

Vær oppmerksom på at tannbørsten skal kún brukes av deg. Det er ikke smart å dele på tannbørsten.

Ta bedre vare på tennene dine med tips og triks fra Apollonia Tannklinikken! Følg oss på Facebook!

Kilder:
Colgate – Oral Care Center
Dentalhealth.org
Oral B

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *