Karies – Vanlige Tannproblemer – Del 2

For både voksne og barn er det viktig å forhindre oppbyggingen av karies i tennene så mye som mulig. Det har vi alle lært av Karius og Baktus da vi var små. Men hva er egentlig karies og hva kan konsekvensene være om den får være i fred?

Hva er karies?

Karies er når tennene brytes ned som følge av bakterier i munnen. Når tennene dine utsettes for karies får du hull i tennene, men du kan også oppleve hevelse eller betennelse i tannkjøttet rundt de utsatte tennene.

Symptomene ved karies kan være alt fra smerte i munnen til infeksjoner i tannkjøttet. Du kan også oppleve dårlig ånde, tenner som er sensitive for kald og varm mat og drikke, samt problemer med å tygge. Du kan til og med miste tenner om du lar karies herje på uten behandling.

doc_81_8

Hvorfor kommer karies i munnen?

Det finnes mange bakterier i munnen til enhver tid. Når du spiser mat, spesielt sukkerholdig mat, får bakteriene ekstra energi og begynner å bryte ned den harde emaljen på tennene. Om tennene ikke får muligheten til å bygge seg opp igjen, ved hjelp av for eksempel spyttet ditt, er karies resultatet. Derfor er kosthold én av de viktigste faktorene du kan justere på for å unngå karies.

Hvordan behandles karies?

Det er forskjellige måter å behandle karies på, alt etter hvor langt den har kommet og hvor alvorlig situasjonen er.

På det tidlige stadiet, når bakteriene begynner å bryte ned tannemaljen og før det blir et hull, kan du selv stoppe utviklingen ved å bli flinkere med tannpussen og være påpasselig med kostholdet.

Tannlegen din kan oppdage karies tidlig ved hjelp av røntgen og kan på den måten også finne karies mellom tennene. Fordi det er avgjørende å finne karies så tidlig som mulig, er det viktig at du går til din årlige sjekk hos tannlegen uansett hvor flink du er med tannpussen.

Hvis du ikke klarer å stoppe karies, utvikler det seg til hull i tennene. Da må tannlegen inn og fjerne forråtnelsen og i noen tilfeller gjenopprette deler av tannen med fylling. Er hullet stort, må tannlegen borre og dette kan være smertefullt.

Er noen spesielt utsatt for karies?

Noen sykdommer, som for eksempel Sjögren’s syndrom og diabetes, kan påvirke spyttproduksjonen og dermed gjøre deg mer utsatt for karies. Det finnes også medisiner som reduserer spyttproduksjonen, blant annet antihistaminer og antidepressiva.

Sjekk bivirkningene på medisinen din for å finne ut om du kan være utsatt.

Hvordan forhindrer du karies i tennene?

Vanlige tannhelsevaner er det beste middelet mot karies. Puss tennene to dager til dagen med flourtannkrem, bruk tanntråd én gang til dagen og unngå for mye sukker i ditt daglige kosthold. Det kan også være en god ide å få i seg nok kalsium slik at tennene blir mer robuste mot kariesangrep.

Det er også viktig å ikke småspise mellom måltidene. Hver gang du spiser blir tennene utsatt for et nytt syreangrep fra bakteriene. Det må være nok tid mellom måltidene til at skaden kan repareres, ellers vil du over tid komme til å få karies.

Er du interessert i flere råd om vanlige tannproblemer? Les mer om plakk her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *