Tannstein – Vanlige Tannproblemer – Del 4

En av grunnene til at det er viktig å gå regelmessig til tannlegen, er at det ofte finnes tannstein på tennene dine. Dette må tannlegen rense vekk før tannsteinen gjør større skade. Men hva er egentlig tannstein, hvordan forhindrer du det og hva skjer om du ikke går til tannlegen og fjerne det?

Hvordan får du tannstein på tennene?

Du kan få tannstein av forskjellige årsaker. Enten er det plakk på tennene som har ligget der i lengre tid og blitt forkalket, eller så er det kalsium og fosfater i spyttet som krystalliserer seg på tennene. Noen har mer anlegg enn andre for å få tannsteindannelse, avhengig av hvordan akkurat ditt spytt er satt sammen og hvor ofte du pusser tennene. Uansett er det slik at når tannsteinen først har kommet, så er det kun tannleger eller tannpleiere som kan få den vekk.

Det går raskt at plakk forsteines og blir til tannstein.

Hva kan tannstein gjøre med din tannhelse?

Tannstein kan gjøre det vanskelig for deg å pusse tennene skikkelig og den ru overflaten gjør den et ideelt sted for dannelse av plakk. Når plakk og andre bakterier har tannsteinen å gjemme seg bak, kan det nemlig være du ikke får renset tennene skikkelig med en vanlig tannpuss. Dette kan føre til hull i tennene og generelt at tennene dine råtner.

Hvis tannsteinen former seg ved tannkjøttet kan dette skape irritasjon og skade. Dette kan føre til tannkjøttsykdommer, alt fra den milde varianten, gingivitt, til den seriøse periodontitt.

Gingivitt kan som regel stanses ved at du er flink med tannpuss, tanntråd og regelmessige besøk til tannlegen. På den andre siden er periodontitt en alvorlig tannkjøttsykdom som krever profesjonell behandling for å unngå at sykdommen blir verre. Om du får periodontitt kan det skje skader på tannkjøttet eller skjelettet som holder tennene på plass. Er du for sen med å komme til tannlegen, er det ikke sikkert alt kan fikses slik at tennene dine blir 100% igjen.

Du kan ha lettere for å få misfarging på tennene av for eksempel kaffe og vin, om du har mye tannstein.

Hvordan får du vekk tannstein?

Tannstein fjernes av tannlegen din med en profesjonell rens. Dette er den eneste måten å virkelig fjerne tannstein på. Derfor er det viktig at du ikke glemmer å gå til tannlegen slik at områdene som er spesielt utsatt, for eksempel bak og mellom tennene, får en skikkelig god rens.

Det er ikke vondt å fjerne tannstein, men det kan være litt ubehagelig, spesielt om det har bygget seg opp mye tannstein.

Hvordan forhindrer du oppbygging av tannstein?

Det enkleste er å forhindre at tannstein i det hele tatt får etablert seg i munnen din.

Følg disse 6 tipsene og minimerer sjansene for tannstein:

  1. Puss tennene hver dag, to ganger om dagen i 2 minutter hver gang.
  2. Tannkrem som hjelper mot tannstein og som inneholder fluor.
  3. Bruk tanntråd én gang om dagen.
  4. Vær forsiktig med hva du spiser! Se her hvordan matvanene dine påvirker tennene!
  5. Slutt med røyken eller andre former for tobakk.
  6. Gå regelmessig til tannlegen for å rense tennene. Minst én gang i året.

Er det lenge siden du har vært hos tannlegen? Er du redd for at du har tannstein? Bestill en time hos tannlegen din i dag! Det er ikke verdt å vente til at tannsteinen utvikler seg til noe verre.

Bor du i eller rundt Ålesund og Molde? Kontakt Apollonia Tannklinikk her!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *