Tanntråd vs Tannpirker

Bruker du tanntråd eller tannpirker hver dag for å rense tennene dine? Det er viktig både for tennene og tannkjøttet at du daglig får vekk matrester. Uansett om du kjenner det eller ikke, så kommer mat til å sette seg fast. Det er derfor ekstra viktig å gjøre dette til en daglig rutine, ikke bare noe du gjør etter popcorn på fredagskvelden.

Ikke stol på tannbørsten din alene. Den er ikke så god at den kommer inn i alle krinker og kroker.

Men hva er egentlig den beste måten å rense mellom tennene på? Tanntråd eller tannpirker?

Bilder: G M og Sunil Soundarapandian Bilder: G M og Sunil Soundarapandian

Tanntråd – den skånsomme metoden

Tanntråd er den beste måten å bli kvitt matrester, bakterier og plakk mellom tennene. Når du bruker tanntråd blir hverken tenner eller tannkjøttet utsatt for unødvendige skader. Om du bruker tanntråden korrekt, får du vekk alt som har festet seg, om det er bakerst nede ved tannkjøttet, eller øverst hvor det kanskje er trangt mellom tennene dine.

Det finnes bred tanntråd for deg som har større mellomrom mellom tennene, og tynn tanntråd om du har trangere plass.

Du bør bruke tanntråd hver dag før du går og legger deg. Det bør være en like naturlig del av kveldsritualene som tannpussingen.

En tanntrådpinne kan ofte være lettere å bruke enn kun tanntråd. En tanntrådpinne ligner på en tannbørste i form, men ender opp i det som ligner på en harpe laget av tanntråd. Tanntrådpinnen gjør det enkelt å rense mellom tennene, spesielt bakerst i munnen hvor det kan være vanskelig å komme til.

Jordan Tanntrådpinne fra Apotek 1 Jordan Tanntrådpinne fra Apotek 1

Tannpirker – en fin backup

Tannpirker, eller tannstikker, er ikke en nødvendighet for tannhelsen din og bør ikke brukes istedenfor tanntråd. Tannpirkere er praktiske i de situasjonene hvor du har satt mat fast mellom tennene mens du er på restaurant eller sitter ved bordet og spiser. Da kan det være litt mye å dra frem tanntråd.

Det som er essensielt å huske med tannpirkere, er at du må bruke dem forsiktig og skånsomt. Det er lett å ta for hardt i med tannpirkere, som av og til er laget i altfor harde materialer. Da kan du skade tennene dine og ikke minst tannkjøttet.

Det anbefales å bruke tanntråd for den daglige rensen mellom tennene, men en tannpirker kan innimellom være en god, midlertidig erstatning.

Tannpirker finnes i både tre og plastikk, men de bør altså ikke være for harde.

Tannregulering og tanntråd

Bruker du tannregulering? Da er du spesielt utsatt for matrester som sitter fast, ikke bare mellom tennene, men også i selve tannreguleringen.

Det finnes spesiell tanntråd som er laget for deg som har tannregulering som tåler litt mer i forhold til materialene reguleringen er laget av. Det finnes også spesielle børster til de vanskelige områdene mellom tennene og reguleringen.

Gravid og tanntråd

Når du er gravid og det skjer hormonendringer i kroppen, er du ekstra utsatt for å få tannkjøttbetennelser.

Daglig bruk av tanntråd eller tannpirkere er den beste måten å forhindre at en tannkjøttbetennelse blusser opp.

Husk at i tillegg til tanntråd er tannpussen, to ganger om dagen, det som kommer til å hjelpe mest for å holde hull og karies borte. Vi anbefaler også daglig bruk av munnskyll.

En årlig tur innom tannlegen for en tannrens er også å anbefale, da tannlegen kan fjerne ansamlinger av tannstein og samtidig får du sjekket deg for tidlige tegn på andre plager. Og siden du er så flink å bruke tanntråd, kommer tannlegen sikkert til å skryte av deg også 😉

Har du lyst på flere tips og triks til hvordan du kan forbedre tannhelsen din? Følg Apollonia på Facebook og få jevnlige oppdateringer!

Kilder:
Helse Norge
Livestrong
Todays Dentistry
Jefferson Dental Clinics

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *