Tennene dine før, under og etter graviditeten

Før graviditet

Planlegger du å bli gravid? Da kan det være greit å komme seg til tannlegen, rense tennene skikkelig og sjekke at alt er som det skal være.

Du bør ta en tur til tannlegen før du blir gravid for å være på den sikre siden. Får du problemer med tennene eller tannkjøttet når du er gravid, og disse problemene gjør at det kreves operasjon, vil du i ofte bli anbefalt å vente til etter fødselen, med mindre det er et akutt tilfelle. Det er spesielle tidspunkt i graviditeten hvor barnet vokser som vi ikke på noen måte har lyst å påvirke med inngrep, så sant det ikke er noe annet å gjøre.

Hvis du får det fra tannlegen at tennene dine er sunne og friske før du blir gravid, blir dette mest sannsynlig en problemstillig du ikke trenger å ta hensyn til.

gravid1.jpg

Mens du er gravid

Det viktigste du gjør som gravid er å opprettholde de normale tannhelserutinene dine. Puss tennene to ganger til dagen, rens tennene med tanntråd eller tannpirker og drikk masse vann. Som gravid, så vel som for alle andre, er det best å drikke vann. Hvis du opplever kvalme av å pusse tennene, skyll tennene med vann og gjerne fluormunnskyll.

Ikke begynn å småspis

Selv om appetitten til mange gravide endrer seg, må du fortsette å spise regelmessig og sunt. Ta vare på fosteret med god mat til faste måltider, så vil du få både et friskt barn og sunne tenner.

Oppkast og syreskader

Det er mange som opplever kvalme og oppkast i løpet av svangerskapet, enten den klassiske morgenkvalmen, eller andre tider på døgnet. Når du kaster opp blir tennene dine utsatt for den syrlige magesyren, og om du kaster opp ofte kan den syren begynne å tære på tennene dine.

For å forhindre syreskader er det viktig å skylle munnen med vann eller fluorskyllevann etter oppkast. Ikke børst tennene i cirka én time etter oppkast, på samme måte som du ikke skal pusse tennene etter å ha drukket juice. Unngå mat og drikke som er unødvendig surt for tennene på toppen av oppkasten.

Her er en oversikt over matvarer som skader tennene, og matvarer som er bra for tennene!

Hormonendringer og tannkjøtt

Når du er gravid skjer det mange endringer i kroppen, blant dem er forandringer i hormonproduksjonen som faktisk gjør gravide mer utsatt for tannkjøttbetennelse. Hvis du har gode tannhelserutiner bør du kunne holde tannkjøttet ditt friskt. Spesielt god bruk av tannpirker og tanntråd er gode virkemidler for å holde tannkjøttbetennelsen borte.

Det er mest kritisk i de seks første månedene av graviditeten.

Skulle du få noen lokale utvekster som er røde og blør, kan det være ubehagelig, men det er ikke farlig. Det anbefales å vente til etter svangerskapet med å fjerne slike utvekster fordi de ofte forsvinner av seg selv når hormonproduksjonen normaliserer seg etter fødselen.

gravid.jpg

Etter fødselen

Hvis du har hatt noen problemer med tannkjøttet mens du var gravid, er det viktig at du kommer deg til tannlegen så snart du kan etter fødselen for å få sjekket munnen din.

Ikke vær redd for å gå til tannlegen mens du er gravid, bare husk å fortelle det slik at tannlegen din kan ta de nødvendige hensyn.

For flere tannhelseråd, følg Apollonia Tannklinikk på Facebook!

Kilder:

Helse Norge

Web MD

Know Your Teeth

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *