Tips til glitrende ren tannregulering

Det er enda viktigere enn vanlig å ha gode vaner for å rense tennene når du går med tannregulering. Det er selvfølgelig fordi du har flere krinker og kroker i tannreguleringen hvor matrester kan sette seg fast og skape bakterier.

Det er tidkrevende å holde tannreguleringen ren, men det er viktig at du tar den tiden som trengs slik at du unngår skader, misfarging og flere unødvendige tannlegebesøk. Her får du noen tips til hva du bør gjøre for å holde tannreguleringen ren.

Plakk – tennenes verste fiende

Plakk er den store synderen for tannhelseproblemer for deg som går med tannregulering. Det skapes av matrester, da spesielt sukker, og fester seg til tenner og tannkjøtt og fører til dannelse av hull i tennene. Med tannregulering får du flere steder hvor plakket kan gjemme seg fra tannbørsten din og dermed kan den påføre skade over lengre tid.

Derfor gjelder det å være ekstra nøye med tannpussen.

Elektrisk tannbørste vs. vanlig tannbørste

Det er selvfølgelig ikke en nødvendighet at du skaffer deg en elektrisk tannbørste når du har tannregulering. Hvis du er nøye nok kan du gjøre en like god jobb med en vanlig tannbørste. Men det er mye mer effektivt og lettere for deg om du bruker en eletrisk en. Den gjør en del av jobben for deg ved å rotere mens du beveger selve børsten. Dette gjør at du raskere får et renere resultat.

Puss tennene én etter én på både utsiden, oppsiden og innsiden slik at du er helt sikker på at alle tennene, og dermed alle klossene i tannreguleringen, har fått seg en gjennomgang. På selve tannreguleringen kan det også være greit å forsikre seg om at alle sidene på klossene blir børstet skikkelig.

Som alle andre, bør du huske å skifte ut tannbørste, eventuelt tannbørstehode på den elektriske tannbørsten, hver tredje måned.

Tannkrem, munnvann og fluor

Puss tennene først med tannkrem og bruk munnskyll etterpå for en ekstra grundig vask. Begge deler skal inneholde fluor og du bør bruke begge deler minst to ganger hver dag.

Unngå tannkremer eller munnskyll som har blekingseffekt, du har nemlig ikke lyst at tennene skal ha firkantene flekker når du tilslutt tar av deg tannreguleringen.

Tanntråd

Det er mer viktig en vanlig å bruke tanntråd når du har tannregulering. Det setter seg naturligvis mer matrester fast i tannreguleringen og dessuten kan du få problemer med å komme til mellom tennene og tannreguleringen med kun tannbørsten.

Du kan fint bruke vanlig tanntråd, men det finnes også tanntråder og børster som er spesiallaget for å renske rundt tannregulering.

Oral-B Super Floss er et eksempel på en tanntråd som har en tykk del, som er ideel for å komme til rundt reguleringen, og en tynn del som er ypperlig til å fjerne plakk under tannkjøttkanten.

ral b super floss - tanntråd til tannregulering

Når du bruker tanntråd må du først lede tanntråden inn mellom tannkjøttet og tannreguleringen. Deretter tar du en god runde rundt tennene og tannkjøttet før du forsiktig drar ut tanntråden og begynner på neste mellomrom. Vær forsiktig når du drar tanntråden ut slik at du ikke løsner noe av tannreguleringen.

Ikke glem å bruke tanntråd på tennene som ligger helt innerst i munnen!

I begynnelsen kan det være du blør av å bruke tanntråd. Dette er helt normalt og vil forsvinne etterhvert som du får vekk plakk og tannkjøttet blir friskt og fint.

Tannrensing i veska

Når du har tannregulering bør være beredt på å rengjøre tannreguleringen mens du er ute og farter. Kanskje du får veldig lyst på noe mat, som f.eks. popcorn eller cheez doodles, som setter selg i tannreguleringen og ser lite flatterende ut.

Lag deg et tannsett som du alltid har med deg i vesken din, både for en rask rens på farten, men også for å lindre andre plager.

Inkludért i tannsettet:

  • tannpirker
  • tannbørste – gjerne en reisetannbørste slik at det tar mindre plass
  • din favoritt tannkrem på liten tube
  • voks – denne får du av tannlegen og kan settes på tannreguleringen hvis du opplever å få sår
  • Lebepomade – hjelp mot tørre lepper

Unngå misfarging på tennene og tannreguleringen

På samme måte som tannkrem med blekemiddel kan resultere i misfargende firkanter på tennene når du tar av reguleringen, kan du ende opp med hvite firkanter på tennene om du spiser og drikker mye som misfarger tennene.

Det kan det være nok å være nøye med tannpussen, men visse matvarer kan også misfarge selve tannreguleringen, og det er jo ikke spesielt hyggelig.

Drikkevarer som f.eks. kaffe, te og rødvin, matvarer med mye fargestoffer som f.eks. curry, rødbeter og sennep, samt tobakk, kan være med på å misfarge tannreguleringen din. Vær observant på det og ikke spis og drikk for mye av denne typen matvarer.

Har du noen tips til hvordan du holder tannreguleringen din ren? Del gjerne med oss slik at andre kan dra nytte av dine erfaringer!

Følg Apollonia på Facebook for flere tips rundt tannhelse og tannbehandlinger!

Kilder:

Oral B

GlitterForever17

Oslo Tannregulering

Wikipedia

Kjeveortopedisk Forening

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *